Waar mensen samenwerken, samenleven, zijn mooie dingen te bereiken. Dat gaat meestal niet zonder 'gedoe', want we zijn nu eenmaal verschillend. Het wordt allemaal een stuk lichter als je dat als uitgangspunt neemt 😅
Het zijn juist de verschillende invalshoeken die samen tot mooie en vernieuwende inzichten kunnen komen. Maarrr dan moet je wel samen met de verschillen om kunnen gaan en alle perspectieven op tafel kunnen/durven/mogen? leggen.
Helaas komt er niet altijd uit wat er aan potentieel in zit. Dan blijft het hangen in 'gedoe' en wordt het erger en erger. Het escaleert in conflict en de onderliggende polarisatie wordt verscherp zónder uitkomst.
Zo krijgt dat 'gedoe' een negatieve lading, terwijl er zoveel potentie in zit!
Voor de weg naar oplossingen uit conflicten en verrijkende polarisatie, is Processwork, Deep Democracy en het denkkader van Bart Brandsma en Inside Polarisatie mijn leidraad.
Kijken naar polariteiten doe ik graag net als Barry Johnson: niet dit óf dat, maar dit én dat!
Met de kennis uit deze theoretische gedachtengang, ga ik op pad om het in de praktijk te vertalen.
Het biedt handvat en is tegelijkertijd géén kwestie van 'iets toepassen'. Het is een zoektocht (soms worsteling) waarin timing een belangrijk aspect is net zoals mijn inbreng als persoon en professional.
Polariteit
Dilemma
Paradox
Spanning
In organisaties wordt ook steeds vaker de term 'polarisatie' gebruikt. Vaak blijkt het niet een gepolariseerde situatie te zijn, maar het niet kunnen omgaan met polariteiten. Er wordt gedacht in tegenstellingen en het is dit óf dat.
Polariteiten zijn er altijd! Die kun je - áls je het er samen over eens bent dát het een polariteit is - samen 'managen'. Samen kijken hoe je van beide kanten het beste kunt realiseren en de risico's verkleinen. Niet óf dit óf dat, maar én dit én dat.
Dat is toch veel beter dan elkaar blijven overtuigen en ingraven in het eigen gelijk..
Ik heb op LinkedIn een artikel geschreven over de dynamiek en een manier van omgaan met polarisatie. Geïnteresseerd? Klik dan op de knop hieronder.
Platform LEO; Lerend platform Energie & Omgeving
Bij LEO ontmoeten professionals uit de energiesector en andere professionals die zich bezighouden met de energietransitie elkaar, en delen zij hun kennis. Dit gebeurt tijdens bijeenkomsten, werksessies, door het delen van achtergrondinformatie en best practices. Ook organiseren we bezoeken aan locaties waar van ervaringsdeskundigen uit de omgeving wordt geleerd. Bij LEO werken we mét en voor betrokken bouwers aan de energietransitie. We vormen een netwerk dat bijdraagt aan het vergroten van de kennis over omgevingsmanagement bij individuele medewerkers, binnen organisaties en binnen de keten.
Mijn bijdrage is kennisoverdracht en handelingsperspectief op conflict, polariteiten en polarisatie.
Hiervoor ben ik geïnterviewd en geef ik workshops voor LEO.